Σε μια πρόσφατη διατομεακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research and Practice, ερευνητές από την Κορέα διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ψυχοκοινωνικού στρες και της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή μεταξύ των baby boomers στην Κορέα. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλού ψυχοκοινωνικού στρες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Ιστορικό
Ο γηράσκων πληθυσμός των baby boomers στην Κορέα, που αποτελείται από περίπου 15% των ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ 1955 και 1963, μεταβαίνει στην τρίτη ηλικία, δημιουργώντας προκλήσεις λόγω της μείωσης του προσδόκιμου υγιούς ζωής παρά την αύξηση του συνολικού προσδόκιμου ζωής. Καθώς οι συμπεριφορές υγείας της μέσης ηλικίας επηρεάζουν σημαντικά τη μετέπειτα ποιότητα ζωής, υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μεταξύ των baby boomers για την ευημερία τους στα γηρατειά. Η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τα αντιληπτά επίπεδα στρες έχουν συνδεθεί με τη γνωστική έκπτωση, τη γνωστική εξασθένιση και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι το αντιληπτό ψυχοκοινωνικό στρες συνδέεται ανεξάρτητα με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους ενήλικες.
Η διατροφή και η ψυχική υγεία συνδέονται αμφίδρομα. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια, μέτρια σε αλκοόλ και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία. Η υιοθέτηση αυτής της δίαιτας γύρω από την ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση, ενδεχομένως προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντας την κατάθλιψη και ενισχύοντας τις γνωστικές ικανότητες. Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να μετριάσει αποτελεσματικά το ψυχοκοινωνικό στρες και να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπό του στην εκτελεστική λειτουργία, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε στη διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή μεταξύ των κορεατών baby boomers και των επιπέδων ψυχοκοινωνικού στρες τους, ώστε να ενημερωθούν για τις στρατηγικές διαχείρισης της ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή.
Σχετικά με τη μελέτη
Στην παρούσα διατομεακή μελέτη, ελήφθησαν δεδομένα από την Κορεατική Μελέτη Γονιδιώματος και Επιδημιολογίας (KoGES), που αφορούσε ενήλικες ηλικίας 42 έως 50 ετών από αστικές και αγροτικές περιοχές της Νότιας Κορέας. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 1.656 συμμετέχοντες (889 άνδρες). Εξαιρέθηκαν άτομα με ακραία ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και άτομα που δεν απάντησαν στα ερωτηματολόγια.
Για την αξιολόγηση της συνήθους διαιτητικής πρόσληψης των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκε μια αναθεωρημένη έκδοση του Ερωτηματολογίου Ημι-ποσοτικής Συχνότητας Τροφίμων (SQFFQ) και το MTDS (με βάση τη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής). Το MTDS περιελάμβανε 11 συστατικά: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοόλ, κόκκινο κρέας, πουλερικά και ελαιόλαδο. Στους συμμετέχοντες αποδόθηκαν βαθμοί με βάση την εβδομαδιαία συχνότητα κατανάλωσης αυτών των ομάδων τροφίμων, με υψηλότερη βαθμολογία να υποδηλώνει καλύτερη προσκόλληση στη δίαιτα. Η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ελαιολάδου αξιολογήθηκαν χωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το kimchi και τα τουρσιά αποκλείστηκαν από τις συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, ενώ τα μανιτάρια και τα φύκια συμπεριλήφθηκαν.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, τα δημογραφικά στοιχεία και οι παράγοντες του τρόπου ζωής αξιολογήθηκαν διεξοδικά, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος, του μηνιαίου εισοδήματος του νοικοκυριού, του επιπέδου εκπαίδευσης, της κατάστασης καπνίσματος και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας. Η κλίμακα αντιλαμβανόμενου στρες (PWI-SF) για τους Κορεάτες, που αποτελείται από 18 ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες σωματικές και ψυχοκοινωνικές εμπειρίες, αξιολογήθηκε σε κλίμακα 4 σημείων. Υψηλότερη βαθμολογία υποδήλωνε υψηλότερα επίπεδα στρες. Οι στατιστικές μέθοδοι περιλάμβαναν τη δοκιμασία chi-square, την ανάλυση διακύμανσης, τη δοκιμή Duncan’s post-hoc και τη λογιστική παλινδρόμηση.
Αποτελέσματα
Όταν συγκρίθηκαν οι ομάδες (τριτημόρια) συμμόρφωσης με το MTDS, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στα περισσότερα χαρακτηριστικά μεταξύ των ομάδων αυτών. Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών, εκείνες που ανήκαν στην ομάδα με την υψηλότερη προσκόλληση έτειναν να έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Επιπλέον, στους άνδρες, όσοι είχαν την υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχοκοινωνικού στρες.
Διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, πατάτας, φρούτων, οσπρίων και ψαριών, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε. Επιπλέον, στους άνδρες, η κατανάλωση πουλερικών και αλκοόλ μειώθηκε με τη μείωση της ΜΔΔ. Η τάση αυτή δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες λόγω των παρόμοιων επιπέδων πρόσληψης σε όλες τις ομάδες. Με υψηλότερη MTDS, η πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών αυξήθηκε, εκτός από θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη στους άνδρες και λίπος και ρετινόλη στις γυναίκες (P < 0,05).Η υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο υψηλού ψυχοκοινωνικού στρες, με αξιοσημείωτη τάση μείωσης (P = 0,026 για τις γυναίκες και 0,016 για τους άνδρες). Οι άνδρες και οι γυναίκες με την υψηλότερη ΜΔΔ είχαν 41% και 39% χαμηλότερες πιθανότητες, αντίστοιχα, να βιώσουν υψηλό ψυχοκοινωνικό στρες σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη συμμόρφωση.Η μελέτη περιορίζεται από τον εγκάρσιο σχεδιασμό της, τις πιθανές μεροληψίες ανάκλησης και κοινωνικής επιθυμητότητας στις αξιολογήσεις της διατροφής και την εξάρτηση από αυτοδιαχειριζόμενα ερωτηματολόγια για την εκτίμηση του ψυχοκοινωνικού στρες, τα οποία ενδέχεται να εισάγουν σφάλματα μέτρησης και υπολειπόμενη σύγχυση.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, η έμφαση στην τήρηση της μεσογειακής διατροφής στους baby boomers θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει την υγιή γήρανση και να βελτιώσει τα αποτελέσματα της υγείας. Στο μέλλον, οι μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την προώθηση της υιοθέτησης και της τήρησης αυτής της δίαιτας μεταξύ των baby boomers.
Leave A Comment