κουρκουμίνη και οφέλη

Κουρκουμίνη: Οφέλη για την υγεία, δοσολογία και παρενέργειες

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Ο κουρκουμάς κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Είναι ίσως πιο δημοφιλής στην Ινδία, όπου είναι ένα από τα κύρια μπαχαρικά στις σκόνες κάρυ. Η γεύση του είναι ζεστή και πικρή και έχει εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα.

Ο κουρκουμάς έχει αναφερθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η χρήση του ως φάρμακο χρονολογείται σχεδόν 4000 χρόνια πριν. Τις τελευταίες δεκαετίες, η σύγχρονη ιατρική έχει αυξήσει την έρευνα σχετικά με τη φήμη του κουρκουμά ως θεραπευτικού παράγοντα.

Η κουρκουμίνη βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, καθώς είναι η πηγή πολλών από τις υγιεινές ιδιότητες του κουρκουμά.

Είναι μια διακριτική βιοδραστική ένωση και είναι αυτή που δίνει στον κουρκουμά το έντονο χρώμα του. Απομονώθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα και οι αντιβακτηριακές της ιδιότητες αποδείχθηκαν για πρώτη φορά το 1949.

Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλά άλλα αξιοσημείωτα οφέλη.

Κουρκουμίνη και οφέλη για την υγεία

κουρκουμάς
Οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη της κουρκουμίνης για την υγεία αφθονούν. Παραδοσιακά, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών, διαταραχών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, πόνων στις αρθρώσεις, πεπτικών προβλημάτων και άλλων.

Η σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει ορισμένα από αυτά τα μακροχρόνια κατανοητά οφέλη για την υγεία και έχει συμβάλει στην κατάδειξη των βιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτά.

Ανακούφιση συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στα επώδυνα συμπτώματα τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η φλεγμονή μπορεί να εκδηλωθεί ως ερυθρότητα, πρήξιμο, ζέστη στις προσβεβλημένες αρθρώσεις, πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική για τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων φλεγμονής.

Υγεία των ματιών

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ευεργετική στη διαχείριση φλεγμονωδών και εκφυλιστικών διαταραχών των ματιών. Αν και τα μεγέθη των μελετών ήταν σχετικά μικρά, δείχνουν ότι μπορεί να είναι καλή για τη διατήρηση της υγείας των ματιών και τη θεραπεία ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.

Υγεία των νεφρών

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ευεργετική για τα νεφρά σας. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των οξέων τραυματισμών των νεφρών και στην αύξηση των αντιοξειδωτικών.

Ανακούφιση από την αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα συμπτώματα εποχικών αλλεργιών μπορεί να μειωθούν με τη λήψη κουρκουμίνης. Αυτό περιλαμβάνει φτέρνισμα, φαγούρα, ρινική καταρροή και συμφόρηση.

Πιθανή θεραπεία του καρκίνου

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της κουρκουμίνης σε αυτόν τον τομέα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται.

Κουρκουμίνη και κίνδυνοι για την υγεία

curcumin
Υπάρχουν πολύ λίγες παρενέργειες ή κίνδυνοι για την υγεία που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την κουρκουμίνη. Ωστόσο, σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες που έλαβαν εξαιρετικά υψηλές δόσεις κουρκουμίνης, ορισμένοι ανέφεραν διάρροια, πονοκέφαλο, ναυτία και κίτρινα κόπρανα.

Ποσότητες και δοσολογία

Θεωρείται μη αποδεδειγμένη θεραπεία σε αυτό το χρονικό σημείο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν διαθέσιμα πρότυπα δοσολογίας της. Μπορεί να προσλαμβάνεται μέσω τροφίμων που έχουν καρυκευτεί με κουρκουμά, καθώς και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής κουρκουμά και κουρκουμίνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

Η τιμή της επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης (ADI) της, έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων σε 0-3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ή περίπου 0-1,4 mg ανά κιλό.

Παρενέργειες κουρκουμίνης

Εδώ μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις ποιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν όλοι

Αραίωση αίματος

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει αντιπηκτικές (αραιωτικές) επιδράσεις. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό η κουρκουμίνη να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας ή/και μώλωπες. Εάν παίρνετε ήδη ένα αντιπηκτικό, να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να επιδεινώσει ή/και να ενισχύσει τις επιδράσεις της σε (δυνητικά) ανεπιθύμητο βαθμό.

Για το λόγο αυτό, η ιατρική βιβλιογραφία συνιστά τη διακοπή της τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν πιστεύετε ότι αραιώνει το αίμα σας σε ανεπιθύμητο βαθμό, συζητήστε τις επιπτώσεις με έναν ιατρό. Όσοι έχουν διαγνωστεί με προϋπάρχουσες αιμορραγικές διαταραχές μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη χρήση της.

Διάρροια

Η πιο συχνή παρενέργεια που σχετίζεται με το συμπλήρωμα κουρκουμίνης είναι η διάρροια. Συχνά ερεθίζει το γαστρεντερικό σύστημα με αποτέλεσμα οι χρήστες να αναφέρουν πόνους στο στομάχι και σε πολλές περιπτώσεις διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκύψει από τη λήψη της σε ασυνήθιστα υψηλές δόσεις ή/και με άδειο στομάχι.

Για να μετριάσετε την πιθανή διάρροια, φροντίστε να τη χορηγείτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα και/ή σκεφτείτε να μειώσετε τη δόση σας. Ο συνδυασμός της λήψης μετά το γεύμα, καθώς και η μείωση της δοσολογίας, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της διάρροιας. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε ένα νεοεισαχθέν συμπλήρωμα.

Επιπλέον, εάν η παρασκευάστηκε με συγκεκριμένα πρόσθετα για να ενισχυθεί η βιοδιαθεσιμότητά της (π.χ. βιοπερίνη), αυτά τα πρόσθετα μπορεί να είναι ο κύριος ένοχος για τη διαρροϊκή αντίδραση και όχι η ίδια η κουρκουμίνη.

Μια δεύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η αγορά του Imodium (χωρίς συνταγή)- αυτό θα πρέπει να εξουδετερώνει τις διαρροϊκές αντιδράσεις. Εάν για κάποιο λόγο εξακολουθείτε να βιώνετε πονηρή, αδυσώπητη, όλο το εικοσιτετράωρο διάρροια μετά τη λήψη κουρκουμίνης με τροφή, τη μείωση της δοσολογίας σας, τη δοκιμή διαφορετικής μάρκας, τη συγχορήγηση Imodium κ.λπ. – η διακοπή είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή σας.

Κοκκίνισμα του προσώπου

Μια ανησυχητική, αλλά σπάνια παρενέργεια που έχει αναφερθεί σε ένα μικρό ποσοστό χρηστών, είναι το κοκκίνισμα του προσώπου. Ορισμένα άτομα παρατηρούν την εμφάνιση κηλίδων, κηλίδων και/ή κηλίδων ερυθρότητας σε όλη την περιοχή του προσώπου, του λαιμού και/ή ακόμη και στο άνω μέρος του στήθους ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικής λήψης της.

Το κοκκίνισμα του προσώπου μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση στην κουρκουμίνη και/ή να υποχωρεί καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στο συμπλήρωμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κοκκίνισμα μπορεί να συνοδεύεται από αλλαγές στην αντιλαμβανόμενη θερμοκρασία του προσώπου, όπως εξάψεις (ζέστη) ή/και ρίγη.

Εάν την διακόψετε και παρατηρήσετε ότι το κοκκίνισμα του προσώπου υποχωρεί, τότε θεωρητικά ήταν πιθανότατα ο ένοχος.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την παρενέργεια, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μια διαφορετική μάρκα (χωρίς πρόσθετα) ή/και να προσαρμόσετε (μειώσετε) τη δόση σας. Εάν το κοκκίνισμα του προσώπου επιμένει, ίσως πρέπει απλώς να αποδεχτείτε ότι δεν ανέχεστε τα συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Πυρετός

Μια λιγότερο συχνή παρενέργεια που αναφέρουν ορισμένοι χρήστες κουρκουμίνης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Εάν παρατηρήσετε χαμηλό πυρετό μετά τη λήψη της, θα μπορούσε να είναι απόκριση σε ένα πρόσθετο όπως η βιοπερίνη. Οι παρενέργειες της βιοπερίνης δεν είναι καλά κατανοητές, αλλά δεδομένου ότι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της σε σημαντικό βαθμό, περιλαμβάνεται συχνά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ψύχος ή/και ελαφρώς γριπώδης και λαμβάνετε ένα σκεύασμα με βιοπερίνη, δοκιμάστε να αλλάξετε σε άλλη μάρκα. Εάν δεν παίρνετε συμπλήρωμα με πρόσθετα που ενισχύουν τη βιοδιαθεσιμότητα, εξετάστε το ενδεχόμενο μείωσης της δοσολογίας ή διακοπής για να δείτε αν το πυρετώδες αίσθημα υποχωρήσει.

Έχετε επίσης κατά νου ότι μια μικρή αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αρχικής προσαρμογής του οργανισμού σας (π.χ. όταν αρχίζετε να τη λαμβάνετε για πρώτη φορά) και μπορεί να υποχωρήσει καθώς προσαρμόζεται (με τη συνεχή χρήση).

Φούσκωμα

Θεωρείται σύνηθες να παρουσιάζεται μετεωρισμός ως παρενέργεια από τη συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης.Κάποιοι εκτιμούν ότι 1 στους 4 χρήστες παρατηρούν αύξηση του αέριου φουσκώματος, συσσώρευση και/ή απλά αέρια.

Αυτή είναι μια άλλη παρενέργεια που προέρχεται από την τάση της κουρκουμίνης να ερεθίζει το γαστρεντερικό σύστημα. Για να μειώσετε την πιθανότητα, σκεφτείτε τη μείωση της δοσολογίας και φροντίστε να αποφύγετε τη λήψη κουρκουμίνης με άδειο στομάχι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αύξηση του μετεωρισμού ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικής λήψης κουρκουμίνης θα πρέπει να θεωρείται ελάχιστη.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να μειώσει ελαφρώς την παραγωγή ανδρογόνων στους άνδρες.

Με άλλα λόγια, τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποτελέσει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση της μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργικότητα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και να μειώσει την κινητικότητα του σπέρματος.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες πηγές συνιστούν να αποφεύγεται η λήψη της εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί.

Οι ορμονικές και αναπαραγωγικές επιδράσεις που προέρχονται από τη συμπλήρωση κουρκουμίνης μπορεί να είναι δυσμενείς όσον αφορά τη γονιμότητα.

Οι μελέτες που σημείωσαν αυτές τις δυσμενείς ορμονικές και αναπαραγωγικές επιπτώσεις διεξήχθησαν σε ζωικά μοντέλα και αφορούσαν τη χορήγηση ασυνήθιστα υψηλών δόσεων.

Συμπερσαματικά

Εν κατακλείδι, η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά, προσφέρει μια αξιοσημείωτη σειρά από οφέλη για την υγεία που έχουν τεκμηριωθεί από πλήθος επιστημονικών ερευνών.

Ως αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δύναμη, υπόσχεται την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η ικανότητά της να διαμορφώνει πολλαπλούς μοριακούς στόχους στηρίζει τη θεραπευτική της ευελιξία και τις δυνατότητές της.

Αναπτύσσονται συνεχώς καινοτόμα συστήματα χορήγησης και σκευάσματα για τη βελτίωση της απορρόφησης και της αποτελεσματικότητάς της, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το πλήρες θεραπευτικό δυναμικό της.

Για τα άτομα που επιθυμούν να την ενσωματώσουν στο πρόγραμμα υγείας τους, συνιστάται να συμβουλευτούν έναν γιατρό για να καθορίσουν την καταλληλότερη δοσολογία και μορφή, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις με υπάρχοντα φάρμακα ή καταστάσεις υγείας.

Η ενσωμάτωση της σε μια ισορροπημένη διατροφή, παράλληλα με άλλες υγιεινές πρακτικές, μπορεί πράγματι να συμβάλει σε μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το σεβαστό καθεστώς της τόσο στην παραδοσιακή ιατρική όσο και στη σύγχρονη επιστήμη.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *