Αντίο ΠΕΔΥ, καλώς ήρθες ΤΟΜΥ… από τον Ανδρέα Ξανθό

15


Δεν προλάβαμε να το μάθουμε το ΠΕΔΥ ως συντομογραφία και βγαίνει από το λεξιλόγιό μας. Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η Πρωτοβάθμια θα γίνεται πια μέσω των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Οι ιδιώτες γιατροί με συμβάσεις έχουν κι αυτοί θέση στο νέο σύστημα το οποίο θα εξυπηρετούν σε πρώτη φάση κατά το 70%.

 

Θα έχουμε όμως …πάλι, μια περίοδο ενδιάμεσης περιόδου για ναλειτουργήσει το νέο σύστημα πιλοτικά σε 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές πανελλαδικά.

Για να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Υγείας, θα χρειαστεί να προσληφθούν 3.000 επαγγελματίες υγείας μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Οι πολίτες αφού εγγραφούν στην τοπική μονάδα ΤΟΜΥ, θα έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους κατά 30% από τις ΤΟΜΥ και κατά 70% από τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο.

 Πηγή