Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη εκτός από το κρέας;

1


Το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου στη διατροφή μας. Όσοι νηστεύουν ή απλά αποφάσισαν να μην το καταναλώνουν υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια για τη δόμηση των ιστών και τη καλή λειτουργία των οργάνων.

Δείτε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη εκτός από το κρέας!

Αυγά: Ένα μεγάλο αυγό αποδίδει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Φασόλια σόγιας: Φτάνουν τα 6,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι.  Συν τοις άλλοις, η σόγια είναι πηγή ολοκληρωμένης πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Ρεβίθια: Με 7,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια, σας δίνουν μια πολύ καλή εναλλακτική.

Ψωμί ολικής άλεσης με φιστικοβούτυρο: Αποτελεί έναν συνδυασμό που σας χαρίζει ολοκληρωμένη πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, καθώς συνδυάζει τον ξηρό καρπό (φιστίκι) με δημητριακά (ψωμί).

Κινόα: Βάλτε τη στη σαλάτα σας ή συνδυάστε τη με ψητά λαχανικά.

Φασόλια: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια φτάνει τα 14 γραμμάρια πρωτεΐνης. Όπως και οι φακές, όμως, χρειάζεται να συνδυαστούν με δημητριακά (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης) για να δώσουν καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη.

Ξηροί καρποί: Ένα φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης φτάνει τα 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ τα αμύγδαλα τα 30 γραμμάρια και τα καρύδια περίπου τα 20 γραμμάρια.

Βρώμη: Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Μανιτάρια: Θυμίζουν λίγο κρέας στην υφή και παρέχουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανά 100 γραμμάρια λευκά μανιτάρια. Αν τα συνδυάσετε με μπρόκολο και καλαμπόκι, θα έχετε πλήρη πρωτεΐνη.Πηγή